Ledové víno
Ledové víno je typ vína s přívlastkem, které bylo vyrobeno ze zmrzlých hroznů révy vinné. Ledová vína se vyznačují především výrazným aroma a také vysokým zbytkovým cukrem. Nejstarší dochované záznamy o výrobě ledového vína pochází již z roku 1794. Postupem času docházelo k většímu rozmachu této výroby. V České republice se s výrobou těchto vín začalo okolo roku 1995. Ledové víno se obvykle plní do malých láhví, jejichž cena odpovídá vysoké kvalitě, technologické náročnosti výroby a především nízké výlisnosti – okolo 20%.
Hrozny pro výrobu ledového vína musí být sklizeny při velmi nízkých teplotách, u nás zákon stanoví minimálně -6 °C. Před lisováním pak nesmí dojít k rozmrznutí, zmrzlé krystalky ledu tak zůstavují v lisu a ven vytéká hustý a velmi sladký mošt, který prokvasí na hodnotu přibližně 8 – 9 % alkoholu. K výrobě ledových vín je nutné používat pozdní odrůdy, které jsou odolné proti hnilobě či odpadávání hroznů. Nejčastěji se používají odrůdy Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Sauvignon nebo Veltlínské zelené.
Slámové víno
Slámové víno patří mezi špičku mezi víny. Slámové víno je typ vína s přívlastkem, k jehož výrobě byly použity hrozny, z nichž se odpařila část vody. Pro slámová vína je typický vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu a vysoká extraktivnost.
První dochované záznamy o výrobě tohoto vína jsou minimálně 2800 let staré, popisující výrobu vína přirozeným vysoušením hroznů pocházejí z Kypru. Hrozny sklizené na sopečných vinicích byly sušeny na slunci a z takto získaných cibéb bylo vyráběno sladké víno dnes známé jako Commandaria. K výrobě se používají vyzrálé hrozny (většinou s cukernatostí přes 21° normalizovaného moštoměru) sklízené na přelomu října a listopadu. Hrozny musejí být minimálně po dobu tří měsíců umístěné na slámě, rákosu, nebo volně zavěšené. Průběžné kontroly a odstraňování poškozených bobulí pomáhají předcházet hnilobě, která představuje jedno z největších rizik výroby. Během tří měsíců se odpaří podstatná část vody, takže podíl cukru dosáhne zhruba 20% hmotnosti (bobule v tomto stádiu připomínají hrozinky).
Výlisnost seschlých hroznů je nízká a obvykle nepřekračuje 20% (zhruba 4x méně než u běžných vín). Podle vinařského zákona musí mošt dosahovat cukernatosti minimálně 27° normalizovaného moštoměru. To obvykle nebývá problém, kvalitní slámová vína bývají vyráběna z moštu o cukenatosti kolem 40°. Slámové víno se obvykle školí 1-2 roky v dřevěných sudech a nakonec se stáčí do skleněných lahví o objemu 0,2; 0,35 nebo 0,38 litru. Pokud jsou pro výrobu použity odrůdy vhodné k archivaci, vydrží víno i desítky let. Nejčastějšími odrůdami pro výrobu slámového vína jsou Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Tramín červený, Rulandské šedé, Frankovka, Cabernet Sauvignon a Neuburské.