Bio vína neboli vína pěstovaná a zpracovaná za přísně kontrolovaných ekologických podmínek, již ve vinicích je vyloučené používání chemických přípravků, jako jsou herbicidy či fungicidy. Zpracování hroznů na víno probíhá v ekologickém zemědělství bez používání šlechtěných kvasinek, enzymů a dalších syntetických čiřících a stabilizačních látek. Výsledkem je přírodní bio víno bez syntetických reziduí. Biovíno má své počátky v padesátých letech ve Švýcarsku a Německu. Na začátku sedmdesátých let se pak objevily první větší vinice zaměřené na pěstování biologicky čisté vinné révy. Časem se vylepšovaly metody výroby a bio víno získávalo na své kvalitě. V současné době patří bio víno k jednomu z nejrychleji se rozvíjejících segmentů na evropském trhu s víny. Něco o výrobě těchto vín: Při tepelném ošetření vína nesmí teplota překročit 70 °C. Siřičitany se nepřidávají nebo jen v minimálním kontrolovaném množství, přibližně o 30–50 mg/l méně než u konvenčních vín (max. 100 mg/l u červeného biovína a max. 150 mg/l u bílého biovína a bio rosé).Plevel na vinicích je povoleno likvidovat pouze mechanicky. i výrobě biovína se nepoužívají vyšlechtěné kvasinky (tzn. je povoleno používat jen přirozenou mykoflóru, která se vyskytuje na povrchu hroznů), dále enzymy pro uvolňování buketních látek ze slupek, ani synteticky vyrobené čiřící a stabilizační látky. Obsah siřičitanů ve víně je přísně kontrolován.