Každoročně se konají v České republice akce zaměřené nejen na osvětu, ochutnávky, ale také příjemné chvíle strávené s těmito – svým způsobem unikátními typy vín.
ROSÉ se vyrábí z odrůd plodících modré hrozny, a to nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Po dobu několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. Je tak možné s nadsázkou říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté jej dále žije jako víno bílé. Růžová vína se podle sommeliéra Marka Babisze doporučují podávat nachlazená na 8–12 °C, zpravidla jsou svěží, aromatická, a tak jsou ideální pro konzumaci v teplejších měsících. Z toho vychází i jejich párování s gastronomií, tedy s lehčími úpravami pokrmů, jakými jsou saláty, těstoviny a jiné. Vhodná jsou také k pochutinám k vínu nebo kvalitním sýrům. Výraznější aromatická vína skvěle ladí s grilovanými masy, a to nejen bílými a rybami.
Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno, a naopak. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se hodí spíše k ovocným salátům nebo ke sladším dezertům, případně čokoládovým krémům. Ideální je víno podávat ve speciálních sklenicích nebo v těch na bílé víno.
Odstín růžového-ROSÉ vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, vybrat si tak můžeme od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou. Dalším výrazným faktorem, který stanovuje sytost odstínu vína, je délka macerace, tedy to, jak dlouho leží mošt se slupkami. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů a nejčastěji se dělí do tří hlavních skupin: Růžová ROSÉ, Červená ROSÉ, Oranžová ROSÉ.
Zejména v nadcházejícím slunečném období je konzumace těchto lehčích typů vín ideální a proto věříme, že si z naší nabídky každý vybere to své ROSÉ.
Mezi nejznámější akce konané v našich končinách patří Jarovín ROSÉ Znojmo, Moravská v růžovém nebo Svátek růžových vín ve Ville Richter na Pražském hradě.