KVEVRI nádoby k výrobě vín

Když moravští vinaři začali vyrábět oranžová vína v kvevri – keramických nádobách, které se zakopávají do země – museli si pro ně jezdit až do Gruzie. Teď už ale mají vinaři zdroj amfor podivuhodných tvarů a vlastností přímo před nosem. Jedině v Gruzii, kolébce těchto přírodních vín, věděli, jak přesně jedinečné „nádrže“ vyrobit, aby vydržely léta a víno v nich dobře zrálo. Jejich produkcí se nově začali zabývat v keramické dílně ve Valticích.

Postup výroby starý nejméně osm tisíc let se učili přímo v Gruzii. „Když jsme se od místního sommeliéra dozvěděli, že vůbec existuje kvevri, nadchlo nás to. Ale řešili jsme spoustu otázek. Od kvality hlíny, přes její složení až po způsob a teplotu pálení. Nešlo to zjistit jinak než vyjet do Gruzie,“ popisuje absolventka Akademie výtvarného umění. V Gruzii odkoukala techniku. Kopírovat je ale nechce. Svým amforám a kvevri proto vtiskla ryze moravskou tvář díky přírodní hlíně těžené přímo ve Valticích. Tu správnou hlínu s dostatečným podílem jílu se jí podařilo nalézt s pomocí odborníka z Ústavu geologie a pedologie Mendelovy univerzity v Brně. „Z geologických map jsme zjistili, že jílovitá ložiska jsou v místech, kde v tu dobu vyrůstalo nové vinařství Obelisk,“ popisuje keramička. Analýzy pak potvrdily, že se složením velmi podobá té gruzínské. Jako přírodní produkt si ale žádá mnohem citlivější přístup a také trpělivost než komerčně prodávaná keramická hlína. Výrobci tak museli vzhledem k velikosti nádob, postavit speciální pece a testováním zjistit – jak je vypalovat, aby nepopraskaly. „Výpaly jsou vždy složité, každý je v podstatě překvapením. Keramika je křehká. Stává se, že něco vyjde, něco ne,“ popisují. Amfory z valtické hlíny jsou na první pohled jiné. Nejsou cihlově červené, ale mají čokoládově hnědou barvu a zdobí je maličké organické částečky. Víno v nich chce vyrábět nejen vinařství Obelisk, ale například i Vinařství Vican v sousedním Mikulově. Kdo ví, časem se k nim třeba přidají i dosavadní producenti oranžových vín, která si začínají získávat své příznivce z řad milovníků nejen zahraničních vín, ale i vín z jižní Moravy. Mezi jedny z prvních výrobců oranžových vín v současné době patří Vinařství Petr Bíza a Vinařství Vladimír Tetur. Proniknout do tajů výroby oranžových vín plánují také ve Vinařství Lukáše Hradila. Výroba oranžových vín nemusí probíhat jen v kvevri nádobách, samozřejmě v současnosti existují i jiné – modernější způsoby výroby, a tak je jen na vinařích, pro jaký se rozhodnou. V naší nabídce můžete v současné době zakoupit oranžové víno z produkce Vinařství Petr Bíza a to: Orange Pinot Gris 2016, suché nebo Orange Hibernal 2016, suché.

Výroba vína v kvevri je zapsána v seznamu UNESCO jako mistrovské dílo ústního a nehmotného dědictví lidstva. Vinaři, kteří se jí zabývají, se loni sdružili do Kvevri klubu.

Zdroj: brno.idnes.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *