Sýr a víno prostě patří k sobě. Tuto skutečnost věděli už i naši předkové, a proto v oblasti vinice vznikaly i rozličné sýrárny. Mistrem na sýry i víno je kupříkladu Francie, Itálie nebo Holandsko a Anglie, dobře to ale umí i ve Španělsku, Řecku nebo na Slovensku. K tomu, abyste dosáhli té nejlepší harmonie, a tedy i té nejlepší chuti, je zapotřebí si sýr a víno správně vybírat a vzájemně kombinovat. Jelikož to někdy není úplně jednoduché, věnují se tomuto oboru vyškolení sommeliéři. Jak si ale poradí běžný konzument? Máme zde několik tipů, jak si i vy můžete v domácím prostředí na jedinečné kombinaci sýru a vína pochutnat. V dnešní rozsáhlé nabídce není možné vytvořit žádná jednoduchá a striktní pravidla, která by vám pomohla s výběrem vína k sýru a naopak. Ví se však, že k dosažení dokonalé harmonie mezi sýrem a vínem, je vhodné dodržovat regionalitu. Užitečné je vždy počítat s tím, že každému chutná něco jiného, takže co je pro vás božská mana, pro jiného nemusí být nic moc. Existují různá doporučení, která mohou mást, přesto se ale pár tipů najde… zde jsou některé z nich:
- Výrazné sýry potřebují i výrazná vína (a naopak).
- Sýry de facto ze zásady potřebují víno s plným buketem, ale nad jeho barvou si hlavu příliš nelamte, ta není zas až tak důležitá.
- Dalším podstatným faktem je, že kvalitní víno, si vyžaduje kvalitní sýr a naopak.
- Také byste neměli zapomenout, že k dokonalé chuti sýru a vína patří ovoce, a to melouny, jahody, fíky, mango, olivy, kuličky hroznového vína, papája anebo jádra ořechů.
- Problém zvaný červené víno. Červená vína se k sýrům hodila před lety, v dobách, kdy neobsahovala taniny. V současné době tanické víno se sýrem nepředstavuje nic dobrého. Z obou se ztrácí tóny a i chutě jsou potlačeny. Červená vína k sýrům jsou nejlepší v okamžiku optimální zralosti anebo krátce po ní, tedy, když nejsou svíravá.
- Někdy je lepší víno k sýrům nepodávat. Proč? Je to jednoduché, pakliže jsou sýry vskutku velmi výrazné anebo pikantní, je k nim místo vína lepší pivo. Jedná se například o zrající sýry pod bodem mrazu, jakými jsou tvarůžky, romadúr anebo pivní sýry.