Portugalští vinaři jsou mistři ve využívání potenciálu své země. Během posledních desetiletí prokázali hrdinné odhodlání při záchraně více než 250 původních odrůd hroznového vína. Většina z těchto odrůd neexistuje již nikde jinde na světě. Vinná réva je v Portugalsku vysázena na všech typech půd, od písku až po břidlicovité svahy údolí řeky Douro. Je vystavena rozličným vlivům mnoha mikroklimatů, včetně vlivů Středozemního moře, Atlantského oceánu či vlivů kontinentální Evropy. Výsledkem toho je pak užasný sortiment, který překvapí milovníky kvalitních vín svou jedinečností a rozsáhlou rozmanitostí. V následujících řádcích si můžete přečíst o 10 nejvýznamnějších odrůdách révy vinné, které byly v Portugalsku dochovány a zušlechtěny jako ty nejkvalitnější až do dnešních dnů.
Odrůdy červených hroznů
- Pevné a robustní odrůdy
Jen málokdo zpochybňuje, že je Touriga Nacional tou nejlepší červenou odrůdou Portugalska, a že si právem zaslouží své místo až na vrcholu světové ligy hroznů, spolu s podobnými jako jsou Pinot Noir nebo Cabernet Sauvignon. Původem ze severu, časem se tato odrůda rozšířila po celé zemi. Najdete ji na jihu v oblasti Algarve a Alentejo, stejně tak jako na západě v regionech Tejo a Setúbal. Hrozny Touriga Nacional mají tenkou slupku, která je obzvlášť bohatá na barvu a taniny, což je základem pro vynikající strukturu vín a jeho možnosti stárnutí. Kromě toho mají hrozny úžasnou, intenzivní chuť, ve které se snoubí květinové a ovocné chutě s černým rybízem, malinami a komplexními tóny bylin a lékořice. Výtěžky odrůdy Touriga Nacional nejsou nikdy příliš vysoké, nicméně vinařský svět si zcela jasně začíná uvědomovat její kvality.
Castelão je jedna z nejčastěji vysázovaných odrůd vinné révy na jihu země. Je populární zejména v regionech Tejo, Lisboa, Península de Setúbal a Alentejo. Nejspokojenější je v horkém podnebí a suchých, písčitých půdách. V celé své kráse vyniká zejména v oblasti Palmela poloostrova Setúbal jižně od Lisabonu, ve starých vinicích s teplými písčitými půdami v okolí Peceirão. Hrozny Castelão z pečlivě řízených, starých vinic s nízkým výnosem mohou být přetvořeny ve velmi dobrá strukturovaná vína s dostatkem tříslovin, kyselosti a ovocem připomínající rybíz, někdy s nádechem sušených švestek a bobulí. Hrozny Castelão jsou jen zřídka kdy schopny ze sebe setřást rustikální charakter. Nejlepší hrozny stárnou velmi dobře, svojí chutí pak mohou připomínat vynikající starý Cabernet.
Odrůda Touriga Franca představuje jeden ze základních pilířů červených Douro směsí, a je také jedna z pěti oficiálně doporučených vinných odrůd pro přípravu portského vína. Zároveň je také nejvíce sázenou vinnou révu v oblasti Douro a v současné době představuje zhruba jednu pětinu celkové plochy vinic. Touriga Franca vytváří hustá, ale přesto velmi elegantní vína, bohatě zbarvená s dostatečným množstvím ostružinových a květinových tónů (růže, skalní růže, divoké květiny, apod..) a výraznými, ale zároveň sametovými taniny, které přispívají ke stárnutí vína nebo vinné směsi. Touriga Franca se často používá ve směsích s odrůdami Tinta Roriz a Touriga Nacional. Odrůda je velmi oblíbená na vinicích pro svou odolnost vůči chorobám a škůdcům a je často vyhledávána i pro spolehlivě dobrou úrodu zdravých hroznů.
Bairrada je domovem poměrně obtížné vinné odrůdy Baga. Hrozny odrůdy Baga jsou malé s hroší slupkou, což přispívá k velmi vysoké hladině tříslovin ve vinné šťávě. Hrozny dozrávají velmi pozdě, v chladnějších a vlhčích letech pak dokonce nedostatečně, zejména pak pokud je Baga vysazena na nevhodném místě. Odrůdě Baga se nejlépe daří na jílovitých půdách, kde vyžaduje mnoho slunečních dní. Dokonce i tehdy je ale velmi náchylná k hnilobě, a to zejména v září, v období deštů. V suchých letech dozrávají hrozny velmi dobře, vinice produkují bujnou zeleň. Vína z odrůdy Baga mají hlubokou barvu a bohaté ale štíhlé taniny, vysoce kyselou strukturu, s jasnou příchutí lesních plodů a švestek, s náznaky kávy, sena, tabáku a kouře. Baga vína, zejména ty nejlepší z Bairrada, stárnou pozoruhodně dobře a postupem času získávají elegantní vláčnost a komplexnost s příchutí sušeného ovoce, cedru a bylin.

- Ovocné a elegantní odrůdy
Tinta Roriz je jedna z mála odrůd, která je ceněna na obou stranách hranice. Tempranillo nazývají tuto odrůdu ve Španělsku, Portugalci ji nazývají dvěma různými jmény v závislosti na regionu: Aragonés a Tinta Roriz (tento název se používá pouze v regionech Dao a Douro). V posledních letech se odrůda Tinta Roriz rychle rozšířila i po krajích Dao, Ribatejo / Tejo a Lisabon. Odrůda vytváří bohaté, živě červené víno, ve kterém se snoubí elegance a robustnost, s chutí bobulovitého ovoce a pikantním aroma. Tinta Roriz je ranná odrůda (to je to, co „Tempranillo“ znamená ve španělštině). Vinice jsou velmi produktivní a dobře se přizpůsobují různým klimatickým podmínkám i různým druhům půdy. Podobně jako Touriga Franca je i Tinta Roriz velmi oblíbená ve směsích s jinými odrůdami, typicky tedy s Touriga Nacional a Touriga Franca, a také s odrůdami Trincadeira a Alicante Bouschet v Alentejo.

Bohatá barva, příjemná kyselinka, vzácněji větší množství alkoholu. To jsou charakteristiky, které jsou typické pro vína vyrobená ze zralých hroznů odrůdy Trincadeira (jak je známá v oblasti Alentejo) nebo Tinta Amarela (tak ji nazývají v regionu Douro). Správně vyzrálé hrozny dávají vínům chuť malin, ovoce, s příchutí bylin, koření a květin. Použití nezralých hroznů dodává vínům bylinnou chuť. Pěstování odrůdy Tinta Amarela přináší pěstitelům poměrně dost práce. Réva musí být pravidelně ořezávána, aby se zabránilo rostlinným a bylinným chutím. Výnosy jsou obecně vysoké, ale nespolehlivé. Odrůda je velmi citlivá na hnilobu a další nemoci. Z těchto důvodu se ji daří lépe v horkých a suchých místech. Doma je zejména v oblastech Alentejo a Tejo, oblastech, kde je opravdu slunečno a velmi teplo. Pěstuje se však i v dalších oblastech Portugalska.

Odrůdy bílých hroznů
- Pevné a robustní odrůdy
Tato severní odrůda je jednou z nejlepších portugalských odrůd a zároveň nejvíce osobitá. Alvarinho byla jednou z prvních portugalských odrůd vůbec, kterou pěstitelé používali k výrobě vína do lahví jako jediné odrůdy. Plné a přitom jemně voňavé bílé víno je snadno rozpoznatelné, jeho komplexní, ale delikátní aroma připomíná broskve, citrony, mučenky, liči, pomerančovou kůru, jasmín, pomerančové květy a meduňku. Vína jsou chutná mladá, ale mohou také dobře stárnout, často i deset a více let. Alvarinho roste převážně podél řeky Minho, a to až na severu regionu Vinho Verde, subregiony Monção a Melgaço jsou jeho slavnou domovinou. V porovnání s ostatními Vinho Verde, se z Alvarinha dělají bohatší vína, s větším množstvím alkoholu. Vinná réva Alvarinho je velmi vitální a je třeba dbát zvláštní péče při udržování její bujné vegetace. I přesto jsou hrozny malé a výtěžek poměrně nízký.

Fernão Pires / Maria Gomes
Fernão Pires je v Portugalsku určitě jedna z nejvíce pěstovaných odrůd. Roste víceméně po celé zemi, ale je zvláště důležitá v regionech Tejo, Lisboa a Bairrada. V této aromatické odrůdě můžete s úspěchem odhalit vůni a chuť limetky, citronu, růží a dalších květin, mandarinek, pomerančů. Vína se píjí nejlépe mladá. Fernão Pires je odrůdou velmi univerzální, někdy se používá jako jednoodrůdová, jindy ve směsích, někdy se používá jako základ pro šumivá vína. Fernão Pires réva je citlivá na mráz, nejlépe jí vyhovuje teplé či horké podnebí. Mimo Portugalska, bylo osázená s určitým úspěchem v Jižní Africe a Austrálii. Upřednostňuje úrodné půdy a poskytuje vysoké výtěžky.

- Ocelově bílé odrůdy
Arinto / Pedernã
Jedná se o univerzální vinnou révu, která se pěstuje ve většině portugalských vinařských oblastí. V oblasti Vinho Verde se vyskytuje pod názvem Pedernã. Z hroznů se dělají pulzující vína s živou, osvěžující kyselinkou, často s kvalitní mineralitou, snoubící se s jemnou chutí připomínající jablka, limetku a citron. Vína na bázi odrůdy Arinto stárnou velmi dobře, jsou ale vynikající i velmi mladá. Vzhledem k tomu, že i v horkém podnebí dobře drží kyselost, přidávají se hrozny Arinto často k dalším bílým hroznům s nižším obsahem kyselin na zlepšení směsí, zejména pak v horkém Alentejo a Ribatejo. Nejlepší vína na bázi odrůdy Arinto se dělají v malé DOC oblasti Bucelas, nacházející se severně od Lisabonu. Arinto s obsahem minimálně 75 procent zde tvoří směsi spolu s dalšími odrůdami Sercial a Rabo de Ovelha. Vynikající kyselost odrůdy Arinto z ní dělá také skvělou ingredienci pro výrobu šumivých vín.

Encruzado
Encruzado představuje jednu z absolutně nejlepších bílých odrůd Portugalska. Nejlepší odrůdy mají jemnou vůni růží a fialek, lehké známky citrusů, s nádechem pryskyřice a za určitých podmínek i známky intenzivní minerality. Mezi její přednosti patří zejména schopnost udržet téměř dokonalou rovnováhu mezi cukrem a kyselinkou, což je základem pro bohatá, strukturovaná vína s mimořádným potenciálem stárnutí. Pro výrobu vína se používá jako jednoodrůdová, ale i jako nejlepší složka pro mnoho směsných vín z oblasti Dao. Vinná réva Encruzado nepředstavuje ve vinicích žádné velké problémy.
